Hoofdstad Chili

Santiago is de hoofdstad en grootste stad van Chili, evenals een van de grootste steden in Noord- en Zuid-Amerika. Het is het centrum van de grootste en dichtstbevolkte agglomeratie van Chili. De stad is volledig gelegen in de centrale vallei van het land. Het grootste deel van de stad ligt tussen 500 m (1.640 voet) en 650 m (2.133 voet) boven gemiddeld zeeniveau. Santiago werd in 1541 gesticht door de Spaanse conquistador Pedro de Valdivia en is sinds de koloniale tijd de hoofdstad van Chili. De stad heeft een centrumkern van negentiende-eeuwse neoklassieke architectuur en kronkelige zijstraten, bezaaid met art deco, neogotische en andere stijlen. Het stadsbeeld van Santiago wordt gevormd door verschillende op zichzelf staande heuvels en de snelstromende Mapocho-rivier, omzoomd door parken zoals Parque Forestal. Het Andesgebergte is vanaf de meeste punten in de stad te zien. Deze bergen dragen bij aan een aanzienlijk smogprobleem, vooral in de winter. De buitenwijken van de stad zijn omringd door wijngaarden en Santiago is binnen een paar uur van zowel de bergen als de Stille Oceaan. Santiago is het culturele, politieke en financiële centrum van Chili en is de thuisbasis van het regionale hoofdkantoor van vele multinationale ondernemingen. De Chileense uitvoerende macht en rechterlijke macht bevinden zich in Santiago, maar het Congres treft elkaar meestal in het nabijgelegen Valparaíso. Santiago is vernoemd naar de bijbelse figuur St. James. Santiago organiseert de 2023 Pan American Games.

Santiago geschiedenis

In de volgende decennia bleef Santiago onverminderd groeien. In 1940 verzamelde de stad 952.075 inwoners, in 1952 steeg dit aantal tot 1.350.409 inwoners en de telling van 1960 bedroeg 1.907.378 santiaguinos. Deze groei kwam tot uiting in de verstedelijking van plattelandsgebieden in de periferie, waar gezinnen van midden- en lagere klasse met stabiele woningen werden opgericht: in 1930 had het stedelijk gebied een oppervlakte van 6500 hectare, in 1960 20.900 en in 1980 38.296. Hoewel de meeste gemeenschappen bleven groeien, is het vooral geconcentreerd in afgelegen gemeenschappen zoals Canyon in het westen, Conchalí in het noorden en La Cisterna en La Granja in het zuiden. Voor de hogere klasse begon het de uitlopers van de gebieden Las Condes en La Reina te naderen. Het centrum verloor echter mensen en liet meer ruimte over voor de ontwikkeling van handel, het bankwezen en de overheid.

hoofdstad chili

Klimaat Santiago

In het luchthavengebied van Pudahuel, heeft een koel semi-aride klimaat (BSk volgens de klimaatclassificatie van Köppen), met mediterrane patronen: warme droge zomers (november tot maart) met temperaturen tot 35 ° C ( 95 ° F) op de warmste dagen; de winter (juni tot augustus) is koel en vochtig, met koele tot koude ochtenden; typische dagelijkse maximale temperaturen van 14 ° C en lage temperaturen in de buurt van 0 ° C. In het klimaatstation van Quinta Normal (nabij het centrum) is het gemiddelde neerslag 312 mm, en in het klimaatstation van Tobalaba (op het hogere terrein bij het Andesgebergte) is het gemiddelde neerslag 347 mm. In beide waargenomen klimaat is "warm gematigd met lange droge seizoen", dat is een mediterrane klimaat.