Klimaat Chili

Het klimaat in Chili omvat een breed scala van weersomstandigheden over een grote geografische schaal, die zich uitstrekt over 38 graden op de breedtegraad, wat generalisaties moeilijk maakt. Volgens het Köppen-systeem heeft Chili binnen zijn grenzen ten minste zeven grote subtypes van het klimaat, variërend van lage woestijn in het noorden tot alpiene toendra en gletsjers in het oosten en zuidoosten, vochtige subtropische in Paaseiland, Oceanic in het zuiden en mediterrane klimaat in centraal Chili. Op een overzichtelijke schaal, de belangrijkste factoren die het klimaat in Chili onder controle zijn de Stille Oceaan Anticyclone, de zuidelijke circumpolaire lagedrukgebied, de koude Humboldt stroom, de Chileense kust bereik en het Andesgebergte. Ondanks de dunheid van Chili, kunnen sommige binnenregio's grote temperatuurschommelingen ervaren en kunnen steden zoals San Pedro de Atacama zelfs een continentaal klimaat ervaren. In het uiterste noordoosten en zuidoosten strekt de grens van Chili zich uit voorbij de Andes tot de Altiplano en de Patagonische vlaktes, waardoor deze regio's klimaatpatronen krijgen die lijken op die in respectievelijk Bolivia en Argentinië.

Subtropische

Het klimaat van Chili is subtropisch maritiem. De laagste temperaturen worden geregistreerd in juli en augustus (18 ° C ) en de hoogste in februari (maximumtemperatuur 28 ° C ), het zomerseizoen op het zuidelijk halfrond. De winters zijn relatief mild. De meest regenachtige maand is april, hoewel het eiland het hele jaar door regen valt. Als geïsoleerd eiland wordt het Paaseiland constant blootgesteld aan wind die de temperatuur redelijk koel houdt. Neerslag is gemiddeld 1.188 mm per jaar. Af en toe treffen hevige regenval en regenbuien het eiland. Deze komen vooral in de wintermaanden (juni-augustus) voor. Omdat het dicht bij de Pacific High en buiten het bereik van de ITCZ ligt, zijn er geen cyclonen en orkanen rond het eiland Paaseiland.

klimaat chili

Gematigde oceanische

Maritieme invloed maakt sommige valleien in het zuiden van de Andes in de winter vatbaar voor sneeuwval, Klimaat van Valdivia In Zona Sur en het noordelijke deel van Zona Austral is het klimaat gematigd oceanisch. Hier onderschept de Andes Cordillera vochtige westenwinden langs de Pacifische kust tijdens de winter en de zomermaanden; deze winden koelen af terwijl ze de bergen beklimmen, waardoor er zware regenval ontstaat op de hellingen van de bergen op het westen. De noordwaarts stromende oceanische Humboldt-stroom creëert vochtige en mistige omstandigheden nabij de kust. De boomgrens ligt op ongeveer 2.400 m in het noordelijke deel van de ecoregio en daalt af tot 1.000 m in het zuiden van de regio Valdivian. In de zomer kan de gemiddelde temperatuur stijgen tot 16,5 °C , terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot onder 7 °.

Subpolaire oceanische

De seizoensgebonden temperatuur in Zona Austral wordt sterk gematigd door de nabijheid van de oceaan en staat bekend om stabiele constante temperaturen, slechts kleine verschillen met het seizoen. De zwaarste regenval gaat van april tot mei en het sneeuwseizoen gaat door de Chileense winter (juni tot september), hoewel de gemiddelde temperatuur niet daalt onder 1 °C in kustgebieden. Dit is de koudste regio van Zuid-Amerika.

Patagonië in Chili

De regio Patagonië van Zuid-Amerika bestaat uit delen van zowel Chili als Argentinië, bestaande uit het onderste derde deel van Chili. Om Chileens Patagonië volledig te ervaren, ga je naar de zuidelijkste provincies Magallanes, Última Esperanza en Tierra del Fuego, waar je de legendarische regio in zijn meest geïsoleerde glorie zult tegenkomen en bijna het "einde van de wereld" hebt bereikt.