Over Chili

Over Chili

over chili C Chili is een Republiek en hoort bij het continent Zuid-Amerika. De buurlanden van Chili zijn: Argentinië, Peru en Boliyjaen. Het ligt tussen de bergketen Andes en Grote Oceaan. De hoofdstad van Chili is Santiago en het parlement van Santiago zetelt in de gemeente Valparaíso. In Chili wordt vooral de taal Spaans gesproken, maar er zijn ook steden waar Kroatisch, Engels of Duits gesproken wordt. Dit komt vooral door de immigranten. Chilenen zijn erg snel met praten waardoor het verstaan lastig kan zijn. Zo’n 40% van de bewoners van Chili wonen in de hoofdstad Santiago. In de zomer is het erg druk en wordt er gefeest tot laat in de avond. In de winter wordt er vooral geskied. De stad Valdivia is ook erg levendig. Het is een universiteitsstad, dus hier wonen de meeste studenten.

Chili geschiedenis

De stad Monte Verte was de eerste stad in Chili, zo’n twaalfduizend vijfhonderd jaar geleden. Zo’n circa tienduizend vijfhonderd jaar geleden bewoonde de eerste mensen het grondgebied in Chili. De bewoners van die tijd waren de Manuche. Verschillende Indianenstammen bewoonden deze grondgebied. De ‘Yagán’ bewoonden het zuiden, de ‘Aymara’ bewoonden het noorden, de ‘Mapuchein’ bewoonden het midden en de ‘Kawésgar’ bewoonden net als de Yagán het zuiden. In het jaar 1810 werd Chili onafhankelijk en ontstond er de ‘Chileense Onafhankelijkheidsoorlog’. Na drie jaar won Chili de overwinning en hierna werd O’Higgins Chili’s ‘opperste directeur’. In 1823 werd hij alweer afgezet door zijn beleid. Tussen het jaar 1879 en het jaar 1884 had Chili weer een andere oorlog met de landen Bolivia en Peru. De oorlog ging over de grensstreek ‘salpetervelden’ van deze drie landen. De Salpeteroorlog werd uiteindelijk overwonnen door Chili. Chili nam vervolgens grote delen in van de grondgebieden van de landen Bolivia en Peru. Aan het eind van de 19e eeuw emigreerden er veel Duitsers naar Chili. Dit kwam doordat de regering van Chili het zuiden van Chili wou bevolken en hiervoor delegaties stuurde naar Europa. Chili was heel lang een stabiel land, maar door de Burgeroorlog in 1891 is dit veranderd. De stabiliteit van Chili werd beëindigd. Chili zou vanaf 1973 de komende 17 jaar leven volgens een strenge militaire dictatuur. In 1990 werd de democratie weer teruggekeerd. Rond 2007 had Chili 15 verschillende regio’s en een hoofdstad.

Chili klimaat

Het klimaat van het noorden en het zuiden van Chili verschillen van elkaar. In het noorden van Chili is het erg warm, want daar heb je een woestijnklimaat. In Altipano heb je een hooggebergte-woestijnklimaat, in Midden-Chili een mediterraan klimaat, in Auracanía een gematigd regenklimaat en zo heb je nog meerdere verschillende klimaten binnen de steden in Chili.

Kosten, koers en geld Chili

In Chili wordt de munteenheid Chileense peso gebruikt. Er bestaan biljetten van 20.000, 10.000, 5.000, 2.000 en 1.000. Chili is duur, als je het vergelijkt met andere landen in Zuid-Amerika. Slaapplaatsen zijn net iets duurder dan de buurlanden Bolivia en Peru. In het zuiden van Chili is transport ook duur en vooral in de winter. Chili blijft wel goedkoop als je het vergelijkt met Europa, denk aan eten en kleding bijvoorbeeld.

Terug naar boven